Kahvia Pitäjänmäestä – Pienpaahtimo Kaffe Obscura

Pausassa tarjoiltava suodatinkahvi tilataan toiselta pitäjänmäkeläiseltä pienyritykseltä: Pitäjänmäen teollisuusalueella toimivalta pienpaahtimo Kaffe Obscuralta. Kaffe Obscuran paahtimo sijaitsee Arinatiellä vanhassa nappitehtaassa ja entisessä kitarapajassa metalliverstaiden naapurina.

Intohimoisesta harrastajasta yrittäjäksi

Kaffe Obscuran omistaa Haagassa asuva Lasse Wuori, joka ennen paahtimonsa perustamista toimi lähes neljä vuosikymmentä mainosvalokuvaajana. Hänen valokuvaustaustaansa viittaa myös pienpaahtimon nimi – camera obscura tarkoittaa latinaksi “hämärää huonetta”, joka oli nykyaikaisten kameroiden edeltäjä.

Lassen intohimo kahvia kohtaan voimistui vuosien varrella. Mainosvalokuvaajan ammattinsa loppuvuosina hän tarjosi studiollaan vieraileville asiakkaille itse paahtamaansa kahvia. Kun Lasse jäi eläkkeelle, oli sopiva aika perustaa oma paahtimo. Näin intohimosta muodostui uusi ammatti.

Vastuullinen kahvintuotanto tärkeää

Helposti samastuttavan tarinan lisäksi Kaffe Obscura jakaa monet Pausallekin tärkeät arvot. Lasselle kahvipapujen jäljitettävyys on erityisen tärkeää. Kun kahvipavut alun perin tuottanut tila tai osuuskunta on Lassella tiedossa, Obscuran on mahdollista suosia tuottajia, jotka toimivat vastuullisesti ja panostavat kestävään kehitykseen. Tähän kuuluu viljelijöiden oikeudenmukaisen kohtelun lisäksi myös luontoa mahdollisimman vähän kuormittavat viljelymenetelmät.

Kaffe Obscuran kahvi

Kaffe Obscura suosii vaaleita ja keskitasoisia paahtoja. Lassen mukaan silloin pavun yksilölliset ominaisuudet nousevat parhaiten esiin, kun taas tummat paahdot peittävät helposti papujen vivahteet.

Kaffe Obscuran kahvit paahdetaan laadukkaalla Loring Merlin A15 -paahtokoneella, joka on ensimmäiseen laatuaan Suomessa. Kahvit paahdetaan pienissä erissä, ja paahtoprosessi kestää normaalisti 12-15 minuuttia. Paahdon jälkeen kahvi saa levätä hetken, minkä jälkeen se pakataan ilmatiiviisiin pusseihin.

Lasse paahtoi Pausaa varten kahdeksan kiloa tuoretta kahvia. Tämän blogitekstin kirjoitushetkellä puolet kahvista on jo mennyt, joten pian on aika tilata lisää!


Juttusarjassa esitellään Viinikahvila Pausassa myytäviä tuotteita sekä niiden taustalla olevien yritysten ja ihmisten tarinoita. Sarjassa on esitelty myös viinitila Château Carsin.

Lue lisää Kaffe Obscuran omilta nettisivuilta.